Thursday, 25 September 2014

Gøgens kalden - læs den på Mofibo.

Der er en grund til, at denne bog fænger så usædvanligt godt. Du må ikke sige det til nogen – Det er selveste J.K. Rowling, der har skrevet den.

J.K. Rowling var ked af ikke at kunne udgive bøger, der blev anmeldt og modtaget på deres egne præmisser.

Derfor opfandt hun pseudonymet Robert Galbraith. Gøgens kalden nåede at få meget fine anmeldelser, før det blev afsløret, hvem forfatteren i virkeligheden var. New York Times skrev bl.a.:

”Robert Galbraith har skrevet en højst underholdende bog. Først og fremmest bliver Strike og hans nu faste assistent Robin (…Som Salander og Blomqvist) dog et makkerpar, hvis kommende eventyr læseren må afvente med mere end almindelig spænding.”

Men afsløret blev det. En aften fik en journalist fra The Guardian på et netforum tilfældigvis at vide, hvem Robert Galbraith egentlig var. Han troede ikke umiddelbart på det, men kvinden insisterede – hun påstod, at hendes bedste venindes mand var advokat og gennem sit firma tilknyttet sagen om den hemmelige forfatter. Journalisten fik så en skriftekspert til at sammenligne bogen med sidste bind af Harry Potter og Den tomme plads. Sprog og sætningsopbygningen i Rowlings bøger havde så stor en lighed med Robert Galbraiths roman, at man valgte at konfrontere J.K. Rowling. Hun tilstod modvilligt.

Det er selvfølgelig synd, at hun ikke længere kan skrive serien i fred. Til gengæld når den helt sikkert ud til mange flere mennesker nu.

Noget af det spændende ved at læse den er, at man ikke kan undgå at læse hende selv ind i f.eks. forholdet til paparazzierne – som hun med al ønskelig tydelighed hader. Men det, der mest af alt træder frem, er de varme personkarakteristikker, og det moderne London, der myldrer frem for øjnene af dig. Og så flækker du i øvrigt af grin, det øjeblik de to hovedpersoner møder hinanden første gang. Jeg har aldrig set nogen lægge så elegant og humoristisk op til en kommende forelskelse.

Læs den, og lad meget gerne os andre vide, hvad du syntes om den.

PS. Senere er den åbenmundede advokat blevet idømt en bøde på 1000 pund for brud på fortroligheden.

Bedste boghilsner
Søren Brinch Vestergaard
Redaktør på Mofibo


Gyldendal skriver:

Da en smuk model findes død under en snedækket balkon i det mondæne London-kvarter Mayfair, antager politiet hurtigt, at der er tale om selvmord. Men hendes bror har sine tvivl, og derfor hyrer han privatdetektiven Cormoran Strike til at undersøge sagen nærmere.

Strike er krigsveteran med både fysiske og psykiske men, og hans liv ligger i ruiner. Sagen redder i sidste øjeblik hans økonomi, men ikke uden personlige omkostninger: Jo dybere han dykker ned i den unge piges komplicerede verden, jo mere lukker sagen sig om ham – en sag, der viser sig at bringe Strike i den største fare …   Gøgens kalden er en elegant krimi, der gennemsyres af Londons stemningsfulde, farverige miljøer, fra Mayfairs stille gader til pubberne i East End og det hektiske liv i Soho.    Første bind i serien om privatdetektiven Cormoran Strike af Robert Galbraith - pseudonym for J.K. Rowling.

No comments:

Post a Comment