Tuesday, 9 December 2014

Forever Young: Eleanor og Park på Mofibo!Dengang J.D. Salingers ’The Catcher in the Rye’ udkom, var der ingen, der havde tænkt på udtrykket young adult.  I dag bruges det som genrebetegnelse til både dystopiske serier som Divergent og vampyr-sex genren såvel som de klassiske ungdomsromaner. Men de har et fællestræk på tværs af diverse settings, fremtid, fortid og sci-fi: De handler om at vokse op. Det er ’coming of age’ romaner. Lige gyldigt hvor gammel man bliver, så er man stadig 16 et sted indeni. Det påstår min far i hvert fald, og han er alligevel 86. Jeg synes, han har ret. Jeg lever mig i hvert fald helt ind i denne fantastiske roman af Rainbow Rowell. 

Man siger, at der i virkeligheden kun er syv fortællinger i verden. Alt andet er kombinationer over de samme temaer. Temaet i Eleanor og Park er det, man kunne kalde ’den grimme ælling temaet’. Men det smukke er, at vi har to grimme ællinger i den lille firser andedam i Nebraska, USA. Og højst utænkeligt møder de to outsidere den store kærlighed i hinanden.

16 årige Eleanor er af dansk og skotsk afstamning, Parks mor er koreaner og hans far var soldat i Korea. 
De to er begge ’udenfor’, men Eleanor mere end Park. Hun er tilflytter, men hun kommer også fra den lavere del af det amerikanske samfund. Det er især hendes historie, der holder dig til ilden hele vejen gennem bogen. Man mærker næsten fysisk på sig selv ubehaget ved hendes dominerende og direkte voldelige stedfar. Vi møder Eleanor, da hun i sit kiksede tøj stiger på skolebussen første gang – mobberne fra bagsædet går direkte i kødet på hende. Pladsen ved siden af Park er ledig, og nærmest for ikke selv at komme i skudlinjen, hvæser han irriteret: ”Så sæt dig dog ned!”

Det bliver begyndelsen til en rørende og ægte kærlighedshistorie, der er skildret i fine små nuancer og detaljer. Der er ikke en falsk tone et sted. Hvis man ikke kan leve sig ind i denne historie, så har man aldrig været ung og forelsket. 

Det er ikke en stor tyk bog, men en du læser hurtigt. Og forfatteren holder en meget fin balance hele vejen igennem. Og jeg måtte sgu knibe en tåre på de sidste sider (– uheldigvis sad jeg i S-toget ). Selv slutningen rummer den delikate balance, resten af bogen også har, og det får altså lige krammet på en. Eneste anke, er måske at på ægte teenagevis optræder ordet ’seriøst’ seriøst mange gange. 

Bedste boghilsner,
Søren Brinch Vestergaard
Redaktør  på Mofibo

Presseklip:

"Bevægende roman, begavet, morsom, sexet, finurlig, forvirret og til sidst så absolut hjerteskærende. (...) Den sidste stjerne for det sublime tilbageblik og det lækre soundtrack." 
- ALT for damerne *****

"Eleanor og Park« er en fin og nådesløs amerikansk historie om umulig kærlighed mellem to outsidere." 
- Berlingske ****

"Sproget er charmerende præcist, og med en uhyggelig skarp fornemmelse for det unge menneskes helt særlige psykologiske konstitution. (...) Det er længslen og kærlighedsfeberen, som Eleanor og Park fremtryller så intenst og dirrende." 
- Weekendavisen

"Den er så fantastisk, så fin, så ægte! Læs den!" 
- Boghjørnet

"En skøn, skøn bog, jeg kan anbefale til alle, der nogensinde har været forelsket. Især hvis du var ung i 1980’erne. Køb den, lån den – jeg er ligeglad, bare du læser den!"
- frk.bogorm
 
"Jeg læser virkelig mange gode bøger. Masser. Men ved du, hvor længe siden det er, at jeg har grædt over en bog? Det er længe siden. Jeg kan ikke engang huske hvilken."
- thejulesrules

”Rowell overrasker konstant og (...) fastholder romanens skrøbelige balancegang mellem det lyse og det mørke.”
– Publishers Weekly

”(...) udviklingen i forholdet mellem Eleanor & Park er gribende, åndeløst spændende og naturligvis også hjerteskærende.” 
– Booklist

"(...) Den ultimative kærlighedshistorie. (...) Hvis du vil læse en hæsblæsende kærlighedsroman med et twist, en roman med dybe, ærlige og autentiske følelser, og en roman, du ikke kan slippe før sidste side, så skal du læse Eleanor og Park."
– Boguniverset

"“Eleanor og Park” fik mig tilbage til ungdommens uskyldige år (...) Helt specielle følelser, som du aldrig nogensinde vil kunne opleve helt ægte igen, har Rainbow Rowell alligevel formået at fange i en lille tidskapsel og sender læseren tilbage til once-upon-a-time." 
- Andrup's bookshelf ****

"[Eleanor og Park] har indlevelse, rigtig fin personskildring og en håbløshed af næsten Romeo og Julie-agtige dimensioner. Og så er den så underholdende og nemt skrevet, at den nærmest læser sig selv." 
- Bogliv ****

"Eleanor og Park er historien om en ungdomsforelskelse så fin og kraftfuld, at man som læser sidder lamslået og misundelig tilbage." 
- emmaligens.blogspot.dk

No comments:

Post a Comment