Wednesday, 4 November 2015

Læs november måneds bog på Mofibo

Diana Gabaldon udgav Outlander-bogen allerede i 1991. Den blev et massivt hit! Omkring en halv million mennesker har anmeldt Outlander på tjenesten Goodreads og bogen er oversat til utallige sprog og en tv-serie er lavet over bogen. Det er svært at forstå, at det har taget så lang tid at få bogen ud på dansk. Den er ganske vist stor og dyr i oversættelse, men det kan ikke forklare det alene. Måske er sandheden, at man ikke rigtigt har vidst, hvad man skulle stille op med sådan en bog, der bryder mange genrer. Måske har den endda ikke været ’fin’ nok, fordi den er så uforskammet underholdende. Men det er nye tider på bogmarkedet og ingen kan holde de gode historier tilbage længere efter, at Mofibo er landet. 

Nogle sammenligner Outlander med George R.R. Martins Game of Thrones bøger, andre med Fifty Shades of Grey. Og det er rigtigt – der er både sværdkamp, drabelige scener med hekseafbrændinger, borgliv i 1700-tallets Skotland og masser af både hede og romantiske sex-scener. Men bogen er sin helt egen og kan noget særligt. 

Den syvogtyve årige Claire er på rejse med sin mand, Frank i Skotland. Året er 1945 og parret har kun set hinanden nogle få gange under krigen. Claire er sygeplejerske og Frank har arbejdet i efterretningstjenesten og er på vej til Oxford til en professorstilling der. 

Vi bruger de første kapitler på at lære Claire at kende – og i mindre grad Frank. Vi hører lidt om skotsk historie – og skotsk overtro og heksedyrkelse. Det er det absolut mindst spændende i bogen, men lyt efter alligevel, for lige om lidt sker der noget. Bogen er fortalt i jeg-form og det er den absolut eneste rigtige måde, at lave denne historie på. Jeg-formen gør, at vi følger Claire ind gennem en stensætning/tidsportal i 1945 og ud på den anden side i en fremmed tid for hende. Alle hendes oplevelser kommer tæt på læseren og man ved aldrig mere end hovedpersonen ved.

Tilbage i det skotske højland møder hun Jamie – en fredløs dømt for et mord, han ikke har begået. Snart er hun fanget til den ene side af en berusende og meget sanselig kærlighed og ønsket om at vende tilbage til Frank i sin egen tid. Hun overlever i 1700-tallet ikke mindst takket være sine evner som sygeplejerske og sin praktiske fornuft. Til gengæld ved Claire af og til en del om, hvad der kommer til at ske med folk i den tid, hun er blevet slynget tilbage til. Et spændende spørgsmål er også – findes der andre som hende?

Jeg mangler selv kun de allersidste sider af denne store bog, og jeg er fuldstændig væk i den. I den sidste scene, jeg har læst, ligger Claire i en voldgrav med henrettede fanger omkring sig. Hun slår øjnene op til en ulv, der stirrer sultent på hende. Og dette er bare en afledt scene fra et rigt hovedplot. 
På et tidspunkt var der rigtig mange erotiske kapitler og fine (og frække) som de er, savnede jeg alligevel lige dér at komme lidt videre med handlingen. Det skal jeg love for blev opfyldt. Denne historie er skrevet så man rinder i hu, alle tv-serierne op til jul og alle de store eventyrfilm som Ivanhoe, Robin Hood og i helt særlig grad – Braveheart. Jeg lover det – du bliver ikke snydt. Det her er gloriøs god underholdning og kommer til at hærge hele landet. En af dem, der kommer til at hjælpe bogens ry på vej, bliver formodentlig dig selv…

Som en lille bonus, kan jeg fortælle, at Outlander blev så stor en succes, at Diana Gabaldon skrev 7 mere i samme serie. Forlaget prøver at presse på for at få næste bind klar allerede til foråret. Det er nok en god idé!

Rigtig god fornøjelse
Din redaktør på Mofibo
Søren Brinch Vestergaard 

No comments:

Post a Comment