Wednesday, 2 December 2015

Aldrig ’kun’ en krimi!

Kære Mofibo-læsere

Jeg er glad for, at I nu får chancen for at læse min nyeste roman, Dødvægt, som er den niende i serien med Dicte Svendsen.
Jeg havde nogle overvejelser om Dicte, da jeg skulle skrive ’Dødvægt’. Jeg ville gerne have hende lidt væk fra Aarhus og fra sine vante støtter, Ida Marie og Anne. Jeg havde lyst til at lade hende dumpe ned et helt andet sted og se, hvordan hun klarede sig på udebane, også uden politimanden John Wagner.

Det var målet. Så skulle hun selvfølgelig opklare en kriminalgåde, og hun skulle også stå overfor et stort valg. Det sidste handler om kærlighed. Jeg besluttede mig for, at Dicte skulle møde en mand, hun forelsker sig voldsomt i. Samtidig ville jeg selvfølgelig gerne – som jeg altid gør – bringe nogle vedkommende og aktuelle emner på banen.

Dødvægt er resultatet af alle mine overvejelser. Jeg valgte at sende Dicte og Bo til den maltesiske ø, Gozo, med et hold af Bos fotoelever. Det er december, og der er storm, da de sejler fra hovedøen Malta over til Gozo. På vejen møder de en kæntret flygtningebåd og mørke mennesker, der kæmper for deres liv i det oprørte hav. De ser også noget andet: liget af en hvid kvinde i bølgerne.
Det er denne hvide kvindes liv og død, der vægtes højest, også hos Dicte. Det har hun samvittighedskvaler over, men sådan er vi indrettet, fortæller Bo hende: Vi bekymrer os mest om dem, der ligner os selv.

I mine øjne handler denne bog – ud over krimigåden og kærlighedshistorien - om ulighed. Den handler om, at vi er mange, som kunne have lyst til og grund til at forlade vores hjem og søge til nye verdener. Græsset er tit grønnere andre steder – det gælder også for Dicte. Men der er forskel på at være dansk og privilegeret og kunne tage hjem igen, og på at satse alt og risikere livet i en skrøbelig båd tværs over Middelhavet.

God fornøjelse med Dødvægt.
Elsebeth Egholm


Om Dødvægt fra Mofibos redaktør:

FFFFF
-  Femina, Julia Lahme
Spændende fra først til sidst og skrevet med Egholms vanlige uvilje mod at lade Dicte gøre, hvad vi forventer.

En båd med flygtninge er kæntret i Middelhavet. Døde og levende ’svæver’ i vandet, før de synker ned eller reddes om bord på færgen. Dicte ser til fra skibsrælingen: Pludselig lyser en hvid kvinde op i det blågrønne vand midt mellem de sorte kroppe.

Sådan indleder Elsebeth Egholm sin seneste bog om journalisten Dicte, som hele Danmark har fulgt siden debuten i 2001 – i øvrigt sammen med de mange andre lande, der har taget Egholms bøger til sig. Hun kan også noget specielt – hun kan skrive den gode, involverende historie, der ikke kun har et krimi-drive, men også er lavet med rigtige mennesker med rigtige følelser. På den måde er man som læser med i bogen – man kan spejle sine egne ’fejl og mangler’, lyster og problemer. Det er aldrig ’kun’ en krimi; det er også altid en historie om et menneske og om os mennesker. Selve åbningsbilledet af den hvide kvinde mellem de sorte kroppe er jo i sig selv meget konfronterende og provokerende lagt ud af forfatteren: En fordom om menneskers værdi gøres helt tydelig og visuel.

Anmelderne kalder Elsebeth Egholm for ’den danske Liza Marklund’. Og det er faktisk ret præcist. Egholm er god til at kombinere spændingsplottet med en rigtig, levende og troværdig kvinde. Og det gør en forskel, at det er en kvindelig dansk hovedperson. Det trækker handlingen tættere på dig.  Egholms evne til at formidle rigtige mennesker har da også betyder, at hun er en af Danmark mest populære forfattere.

Den seneste bog har fået fremragende anmeldelser. Jeg glæder mig til at læse den på Mofibo, og her i december gør det ikke noget, at handlingen er rykket til den lille middelhavsø Gozo.

Rigtig god læse- og lyttelyst!
Din bogredaktør på Mofibo
Søren Brinch Vestergaard

Læs forlagets beskrivelse af bogen her.

No comments:

Post a Comment