Thursday, 7 January 2016

Spejl dig i månedens bog

Jeg ved ikke hvorfor, men for mig er de bedste romaner ofte en slags coming-of-age-romaner. Det er måske romanens allerstærkeste form at følge et menneskes opvækst – det at prøve alting for første gang. Den erkendelsesproces er spændende og lige meget, hvor gamle vi bliver, bliver den ved med at være spændende for os. Livet er ikke noget man bliver færdig med og man spejler sig lige så meget i de bøger, man læser, som i de mennesker man lærer at kende.

Omgivelserne, kulturen, tiden, stedet og sproget kan være anderledes. Det gør ikke noget. Det er nærmest mest spændende, hvis du kommer tæt på et liv langt fra dig. Det vi alle har til fælles er jo opgaven at blive til et helt menneske – at blive til den person, vi gerne vil være.

Lige nu er jeg midt i Planen. Det er netop en sådan fortælling om at vokse op. Det der gør denne bog særlig er det selvbiografiske stof i den. Læsningen står stærkere, fordi man uvilkårligt linker fortællerstemmen og forfatteren. Det er ganske vist en roman, men det er en roman om Morten Papes egen opvækst. På den måde lærer du også et menneske at kende her. Og det er stærke sager den unge forfatter har oplevet og som han her skildrer med så levende.

Bogen begynder brutalt, men lad dig ikke skræmme væk. Læser du 50 sider ind, er du fanget. Jeg mener det. Bogen er nemlig også poetisk, smuk ligefrem. Og den har fantastisk sprog, der slynger dig ind i køkkenet hos den unge Morten Pape, eller ud i skolegården. Undervejs kommer der gode ting i spil også – kærlighed og venskaber.

Så spring ud i Urban-planen sammen med Morten Pape. Du vil ikke fortryde det, tror jeg. Dette kunne meget vel være en af de bedste bøger, du har læst i lang tid. Og tror du ikke på denne læser, så spring ned til anmeldelserne her på bloggen. De er helt ud over det sædvanlige.

PS. Der er desværre endnu ikke lavet en lydbog, men vi håber, den kommer.

Bedste boghilsner
Din Mofibo-redaktør
Søren Brinch Vestergaard

Læs forlagets beskrivelse med her - eller kig med forneden, hvor pressen har anmeldt Planen.

Om forfatteren:

Morten Pape (f. 1986) er opvokset på Amager i Urbanplanen. Han er under uddannelse som manuskriptforfatter på den alternative filmskole Super16. Planen er hans debutroman.

Pressen skriver:

******
-  ALT for damerne, Katrine Nadia Jørgensen
Denne smukke, smertelige og sanselige roman om en forfatters egen opvækst i et belastet boligkvarter, Urbanplanen på Amager, ramte mig som en syl i hjertet. ”Planen” er skrevet af debutanten Morten Pape, og man kan næsten høre og lugte det, når Pape skildrer moderen med en cigaret i munden i skænderi med faderen, mens lillesøsteren skriger. Sproget er råt og ærligt, og handlingen leder os ind i et miljø, som vi sjældent hører om i litteraturen.

******
-  Bognørden
Lad mig starte med at fastslå, at det er år siden, jeg har læst så velskrevet en roman. Sproget er fuldkommen fantastisk, siderne vender sig selv mens læseren rent faktisk bliver til Morten Pape. Pape har med denne roman, sparket døren ind til den litterære elite … Jeg er fuldkommen blæst omkuld af denne roman, jeg tror ikke jeg tidligere har så stærk en debut. Den er, som nævnt, en sproglig perle. Derudover er den virkelig stærk i sin dybde, den er hudløs ærlig, vedkommende og ufattelig hård - Mød Morten, der formidler som en drøm, har en del på hjertet og ikke forskønner sin egen rolle … Ikke siden Jakob Ejersbo, har jeg læst dansk litteratur af denne kaliber. Jeg bøjer mig i støvet, kan ikke finde roser nok, så jeg vil nøjes med at påstå, at dette er årets roman. En MUST read, der med garanti vil ramme læsere bredt, og en roman, der virkelig lover godt for fremtidige udgivelser. LÆS DEN!

******
-  Berlingske Tidende, Anne Sophia Hermansen
Morten Papes barske opvækst på Amager er udgangspunktet for årets vildeste og mest velskrevne bog. ’Planen’ er årets vildeste og mest velskrevne bog. Den er fremragende, intet mindre.

 *****
-  Ekstra Bladet, Frank Sebastian Hansen
’Planen' er en beskidt og ubehageligt påtrængende socialrealisme. En stærk debutroman, som blot venter på at blive filmatiseret.

 *****
-  Jyske Medier, Arne Mariager
En grim, farlig og helt forrygende debutroman.

"Planen" er både vedkommende, underholdende og stikker kniven ind i et farligt område i det danske samfund …. Der går år mellem den slags bog-debuter. Fordi romanen er så helstøbt og har den udstråling, en erfaren, dreven forfatter besidder.… Papes skildringer fra miljøet rummer grimme historier. Der er farlige spændinger undervejs. Men romanen går rent ind. … "Planen" fortæller om en række menneskeskæbner i miljøet, og dette særdeles brogede og omfattende persongalleri er tegnet med fine streger og stor, menneskelig indsigt - og et dejligt, lunt glimt i øjet. Det gør alt i alt "Planen" til en mere end vellykket debut. Morten Pape har ikke alene evnen til at skabe en historie, men også evnen til at skrive den. Sproget er fængslende.

 *****
-  Fyens Stiftstidende, Christine Fur Fischer
Vi er et sted mellem virkelighed og fiktion i Morten Papes ualmindeligt vellykkede debutroman… en af årets mest uafrystelige bøger. En barsk roman, der samtidig viser, at det gode kan sejre. Tillykke med debutantprisen.

****
-  Bogrummet.dk
Morten Pape er benådet med et talent for at skrive, han har noget på hjerte og gør det overordnet set godt. “Planen” er en … vigtig bog med et budskab, der bør nå os alle, og derfor anbefaler jeg bogen til andre.

No comments:

Post a Comment