Wednesday, 3 February 2016

Månedens bog: Matador-lovestory

Jeg er lige begyndt på Italiensvej. På en måde føles det som at se første afsnit af Matador – det er et fint tidsbillede, Anna Grue tegner, men først og fremmest er det nogle dejlige mennesker, hun tegner for os. Humor er spundet meget fint ind i sætningstrådene på samme måde som den arketypiske danske tv-serie. Der er i virkeligheden en lille smule nostalgisk og rimelig ufarlig kærlighedshistorie over bogen. Men det fænger fantastisk og det er simpelthen en fryd at læse.

Så har du lyst til en ægte feel good roman, med et lille hemmeligt italiensk forspil, så er det her en oplagt og dejlig oplevelse, der i kraft af udførelsen – de realistiske situationer og hovedpersoner – løfter sig markant over, hvad vi ellers ser. Jeg kan straks mærke, at dette bare er en bog man sluger, hvis man har et småsentimentalt hjerte som mig.

Anna Grue har sådan set levet af at skrive hele sit liv – bl.a. som tekstforfatter og chefredaktør. Men i 2005 udgav hun debutromanen Noget for noget. Allerede to år efter besluttede hun at dedikere sig fuldstændigt til forfattergerningen. De fleste af jer kender naturligvis hendes berømte krimier med Dan Sommerdahl. Det er sådan en fornøjelse at begynde på denne seneste kærlighedsroman. Forvent ikke det vilde plot eller noget i den stil. Det her er som sagt mere som et afsnit eller tre af Matador – det er troværdigheden, der suger dig ind sammen med den lille livsgnist af humor, der puster liv i det hele og løfter læseren. Jeg tror endda, vi kan love en rigtig happy end.

Rigtig god fornøjelse,
Søren Brinch Vestergaard
Din redaktør hos Mofibo

 Her er hvad pressen skriver: 

 *****
-  Dagbladenes Bureau, Henrik Tjalve

 FFFF
-  Femina, Julia Lahme
Vi vidste godt, at Anna Grue er knaldgod til at skrive krimier, men kærlighed kan hun også skrive om, viser hendes nyeste udgivelse, Italiensvej (Politikens Forlag). Her er hovedpersonen Vittoria flygtet fra Italien af årsager, vi får oprullet undervejs. Hun ankommer i København i 1958 med et…

****
-  Jyllands-Posten, Lars Ole Sauerberg
Anna Grue har aldrig lagt skjul på, at det er de nære menneskelige relationer, der interesserer hende. Nogle læsere vil måske finde det rigeligt retro eller kitschet at skrive en gammeldags kærlighedsroman. Men Grue gør det på en så charmerende og afvæbnende måde, at man gerne lader alle sine…

- Ekstra Bladet, Sebastian Hansen
Anna Grue er en dreven plotmagerske, og nysgerrig bliver man derfor, da den 24-årige Vittoria Contini i 1958 ankommer til København i en Fiat 500 sammen med en spæd dreng, et stort bundt pengesedler og en farverig Madonna-statue.

- Politiken, May Schack
Anna Grue har moret sig med at skabe et detaljeret tidsbillede af datidens hjemmeliv og to kvindetyper, der på hver sin måde er udgangspunktet for det kønsrolleopgør, man skulle et årti længere frem for at se begyndelsen på.

- Lektørudtalelese, DBC
Det er underholdning, det her. Anna Grue skriver lige ud ad landevejen.
Italiensvej er en velskrevet realistisk roman om kvindeliv i familienog på arbejdsmarkedet i 1950’ernes København. Der er fine tidstypiske detaljer, og det skiftende perspektiv mellem de to veninder og Einar samt nysgerrighed om Vittorias historie er med til at fastholde læseren.

No comments:

Post a Comment