Thursday, 7 April 2016

Månedens udvalgte bog på Mofibo

Læs og lyt til Manden fra lavlandet, som er april måneds bog på Mofibo.

Romanen er skrevet af Morten Hesseldahl, der også er direktør for Det Kongelige Teater, men han opfører også sine helt egne stykker i sine mere og mere populære bøger.

"Manden fra Det Kongelige Teater" har skrevet en del bøger efterhånden. Blandt andet var hans anmelderroste spændingsroman, Drager over Kabul udvalgt som en af de fem bøger på Danmark Læser dagen sidste år. Den blev udgivet i 2007 og vandt dengang Dansk Kriminal Akademis pris for bedste spændingsroman. Drager over Kabul var også med til at etablere ham som forfatter. Det er ret utroligt, hvor produktiv han har formået at være ved siden af højtprofilerede jobs, der indbefatter f.eks. forlagsdirektør og direktør for avisen Information. 

I 2014 kom han med den politiske thriller, Ernesto’s hænder. Titlen hentyder til den cubanske frihedshelt, Ernesto ’Che’ Guevara, der efter sin henrettelse i junglen i Bolivia fik sine hænder hugget af. I år skal vi på tur med Palle, der både flygter fra en erhvervsskandale, han har ansvaret for og for sit liv generelt. Igen dukker Sydamerika op som tema og destination. 

Morten Hesseldahl kalder selv historien for en blanding af en road movie og en udviklingsroman. Politiken sammenligner ham med både mesterforfatterne Graham Greene og Charles Bruce Chatwin, fordi han kombinerer det rå politiske spil med smukke beskrivelser fra Sydamerika. Hesseldahl formår bestemt også at få dig til at vende siderne. Det er en fornøjelse med en dansk forfatter, der kan levere et relevant samtidsportræt sammen med en underholdende historie. 

Læs et kort interview med Morten Hesseldahl efter anmeldelserne nedenfor. Det er en fin appetitvækker til bogen. Der er en personlig vinkel på bogens sydamerikanske og odenseanske del. 

Rigtig god fornøjelse med læsningen og lytningen. Husk også at anmelde bogen. Det er en stor hjælp for andre læsere og lyttere. 

Bedste boghilsner,
Søren Brinch Vestergaard 
Din redaktør hos Mofibo 


Pressen skriver: 

"Det er en velskrevet og vedkommende roman (...) Det er en dynamisk fortælling, som byder på langt mere end god underholdning."
- Kristeligt Dagblad ★★★★

"Som sædvanlig hos Hesseldahl er der aktuelle geopolitiske rammer for en historie om mennesker fra de danske avisers politik- kultur- og erhvervssider (...) Konstruktionen af den tætte kontakt med den dagsaktuelle virkelighed (...) foretages med betydelig omhu."
- Jyllands-Posten ★★★★

"Morten Hesseldahl skriver i en behagelig økonomisk og nøgtern stil. Med sikker tæft for at levere sine tvist i plottet (...) Vi er både i mesterforfatteren Graham Greenes politiske underverden på godt og ondt og globetrotteren Bruce Chatwins Patagonien ved verdens ende. Men vi er også tilbage i Odense med provinsidyl, studiekort, pubertetsproblemer og løsslupne unge med grænseoverskridende længsel (...) Vejen dertil er overmåde at anbefale. Jamen i den grad appetitlig. Således at selv læsere for lade til Latinamerika får lyst til at finde den lysende sti, en pampas eller to."
- Politiken ★★★★

"Morten Hesseldahl rammer rent i sit generationsportræt af de cirka 50-årige med de gode karrierer, men knap så meget mening i tilværelsen."
- Berlingske ★★★★


Interview med Morten Hesseldahl:

1. Hvordan vil du beskrive din nye roman, Manden fra lavlandet? 

Udviklingsroman møder road movie. En mand er godt og grundigt ude i gyngen. Ikke så meget på grund af det, han har gjort, som på grund af det, han ikke har gjort. Nu griber han så en måske sidste chance for at starte forfra. 

2. Romanens hovedperson, Palle, flygter fra sit eget liv og tager et fly til den anden ende af verden i stedet for at tage til sin kones fødselsdag. Hvad skal der til, for at et menneske tager så drastisk en beslutning? 

Desperation, ærlighed og handlekraft. Når det pludselig slår ned i én, at det liv, man lever, egentlig ikke er et liv, man selv har valgt. Det er bare ligesom blevet sådan. Forstår man det, bliver man nødt til at reagere. 

3. Sideløbende med, at vi følger Palle i et nutidsspor, skildrer du Palles ungdom i 1980’erne og 1990’erne. Hvordan har det været at dykke ned i den tid? 

At vende tilbage til min ungdoms-Odense er en rejse tilbage til et meget eksotisk land, hvor der blev drømt store og jævnt vanvittige drømme om, hvad man kunne bruge livet til. Jeg er meget taknemmelig for at være vokset op et sted og med nogle venner, der var med til at fodre denne appetit. 

4. Du har en livslang interesse i Sydamerika, og flere af dine bøger har på den ene eller den anden måde en forbindelse dertil. Det gælder også i Manden fra lavlandet, hvor en stor del af handlingen foregår i Argentina og Peru. Hvad er det, der fascinerer dig så meget ved den del af verden? 

At rejse et år i Sydamerika efter gymnasiet var den måske vigtigste enkeltbeslutning, jeg har truffet i mit liv. Der lærte jeg, at verden rent faktisk er eventyrlig. Siden har været tilbage mere end et dusin gange. Sydamerika er den perfekte blanding af skønne mennesker, vidunderlig natur og fatal politisk dumdristighed. Og så er der altså nogle virkelig høje bjerge, når man kommer fra Odense! 

No comments:

Post a Comment