Thursday, 2 June 2016

Månedens bog på Mofibo i juni måned

Forældreskabet er grundlæggende. Vi bliver præget af den kærlighed, vi bliver opelsket med. Den bliver vores kerne af sikkerhed. Den kærlighed vi ikke får, eller som ikke bliver udtrykt, bliver vi også præget af. Som en længsel og måske som en uro. Den længsel har vi alle – vi længes efter andre mennesker. Som vi engang længtes efter vores forældre, når vi var blevet væk og skulle findes. Den længsel har Kirsten Thorup skrevet en stærk og bevægende roman om. Vi bliver aldrig færdige med at tænke over vores egen barndom. Eller som Kirsten Thorups siger: "Man har ikke den samme barndom hele livet.”

”Det der binder os sammen er måske først og fremmest en længsel og stræben efter kærlighed,” siger Kirsten Thorup i samme interview i Kristeligt Dagblad.

Månedens bog handler om kærlighed. Ikke om parforhold og erotiske forbindelser. Det er en roman om et mor-datter forhold. Det er nærmest obligatorisk læsning for halvdelen af os. Men Kirsten Thorups bog er også en fremragende og anmelderrost samtidsroman, der fører os fra 70’erne og frem til i dag. Mændene kan sagtens være med.

I romanen følger vi Tara, der i en tidlig alder bliver mor til Siri. Først møder vi hende i jeg-form og senere, da hun bliver mor, i tredje person. Moderrollen har Tara svært ved at udfylde. Hun er for svævende, drømmende og for naiv. Til tider må hun også kæmpe bare for at få penge på bordet. Der sker et svigt af Siri. Det er til tider hjerteskærende at læse. Siri bliver på mange måder mor for sin egen mor.

Denne læser blev grebet med det samme af den ekstremt troværdige stemme i bogen På bogens første sider træder vi lige ind i køkkenet og i hendes forhold til sin mor. Lige denne del af bogen er også meget tæt på virkeligheden.

”Romanen er fiktion, men portrættet af Taras fynske mors hjælpsomhed og altruisme er for eksempel også et indirekte portræt af min egen mor,” siger Kirsten Thorup i samme interview.

På samme måde er den skam, der er forbundet med Taras svigt som mor også noget Kirsten Thorup kender til. Hun blev selv både mor og forfatter i en tidlig alder:

”Jeg bebrejder stadig mig selv, at jeg ikke var mere nærværende over for min datter, da hun var lille. Børn har jo et enormt behov for nærvær, og jeg blev mor i en tidlig alder, hvor jeg også var optaget af mange andre ting. Men følelser mellem forældre og børn er jo meget stærke gennem hele livet, og sådan har jeg også skildret det i bogen, hvor Taras egen mor bliver ved med at være med hende som en stemme, selvom hun for længst er død.”

Kirsten Torup har et stort og imponerende forfatterskab bag sig. Hun er kendt for blandt andet bøgerne Tilfældets gud og Bonsai. Efter anmeldelserne at dømme har hun med Erindring om kærligheden skrevet sin måske vigtigste roman. Læs presseklip-appetizers nedenfor – det er altid en god måde at gå til en bog.

Rigtig god læsning og lytning
Søren Brinch Vestergaard

Pressen skriver:

Enestående roman om en mors kærlighed   […]  En hudløs fortælling om en mors kærlighed til sin datter og samtidig et enestående portræt af det danske samfund fra 1970' erne til nutiden. […]  Kirsten Thorup er en af dansk litteraturs modigste giganter. I sin nye roman sprænger den 74-årige forfatter endnu engang romanens form, denne gang ved at kombinere en voldsom og hjerteskærende historie om en mors kærlighed til sin datter med en stort anlagt nutidsfortælling om det danske samfunds vej mod kynismen. […]
Romanen er enestående i disse års danske litteratur. Kirsten Thorup kombinerer nutidslitteraturens fokus på social udsathed og psykisk sårbarhed med modent overblik og samfundskritiske iagttagelser af historiens umærkelige skred.
Information

Kirsten Thorup er ikke en forfatter, der standser på halvvejen. Hun følger sine personers mindste skridt til fiktionen er fuldbyrdet.   […]  Ingen skal dog være i tvivl om, at der banker et hjerte i denne roman. Om det ligefrem er et moderhjerte, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men stort og sangbart, det er det!
★★★★★ Nordjyske Stiftstidende

Kirsten Thorup er i undertegnedes øjne en af vor tids største kvindelige arbejderforfattere, der i et simpelt men spændstigt sprog kan oprulle et hverdagsdrama, så man er fastholdt fra start til slut. Slutningen er en overraskelse, der også overraskede denne anmelder. En imponerende og gribende bog. Thorup kan det med kvinde og tidsportrætter. Det er muligt at Kirsten Thorup, trods sit smukke forfatterskab, har skrevet sin bedste bog med "Erindring om kærlighed".
Arbejderen

Kirsten Thorups nye roman kombinerer generøse menneskeskildringer med overbevisende nedslag i den nyere danmarkshistorie. […]  Erindring om kærligheden  er en fornem udgave af mentalitetens realisme.   […] Kirsten Thorup har skabt en overbevisende miniature af tilværelsens store spil og et stærkt studie af forholdet mellem forældre og deres børn.
★★★★★ Jyllands-Posten

Stærkt billede af et mor-datterforhold ud over det sædvanlige.
★★★★★ Kristeligt Dagblad

Kirsten Thorups nye roman er en fremragende og oprivende skildring af et mor-datter-forhold, der kuldsejler fra første færd, og et intenst portræt af en kvinde, der aldrig føler sig tilpas i det ' normale' liv.   […]  det er i skildringen af det komplicerede mor-datter-forhold, at romanen løfter sig himmelhøjt og virkelig fæstner sig.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

"Kirsten Thorup har skrevet en fremragende roman om moderkærlighed og magtesløshed, politik og kunst. Skulle der stadig være én eller anden litteraturkritiker, der længes efter Den Store Danske Samtidsroman, bør han eller hun straks få Kirsten Thorups nye roman, »Erindring om kærligheden«, i hånden, thi den er et særdeles godt bud herpå.  […]  Ingen tvivl om, at denne roman skal kandidere til Årets Bog, når vi engang kommer til den slags."
★★★★★ Berlingske

"Virtuos indsigt. […]  Man ligefrem begejstres, som blev man ramt af en pludselig forelskelse. En gengældt forelskelse, en stor læseoplevelse. Thorups nye, lange roman, " Erindring om kærligheden", er en kærkommen påmindelse om, at et højt sideantal kan være gangbart i en ofte så minimalistisk dansk skønlitteratur. Thorups nye roman klinger både af fuldfed dannelsesfortællen og fortættet intimitet i sit portræt af den kvindelige hovedperson, som vi følger i lange flashbacks fra hendes barndom i efterkrigstiden og videre frem i livet. […]  Bogen emmer af menneskelig indsigt, skrevet med allehånde skønlitterær virtuositet, der vugger den læsende sjæl."
★★★★★★ Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis

"Det er virkelig dejligt, hvor kokset Kirsten Thorups nye roman, Erindring om kærligheden, i ret total solidaritet med sin koksede hovedperson, den med forfatteren jævnaldrende Tara, gebærder sig. […]
Kære læser, det anbefales at kulle ud i Kirsten Thorups kokskælder, den rækker så temmelig langt og højt."
Weekendavisen

Kirsten Thorups nye, fremragende roman ' Erindring om kærligheden' griber tematisk tilbage til forfatterskabets hovedværker ' Lille Jonna' (1977) og ' Himmel og helvede' (1982). […]   Obligatorisk pensum for alle vrede døtre.
★★★★★ Ekstra Bladet

Kirsten Thorup skriver vidunderligt.  […]   Det er en stor roman skrevet af en kvinde om kvinder.
★★★★ Jyske Medier (Fredericia Dagblad/Horsens Folkeblad/Vejle Amts Folkeblad)

No comments:

Post a Comment