Tuesday, 2 August 2016

Månedens bog: Kuppet af Martina Cole

At  læse eller lytte til Martina Cole er som at følge en fantastisk serie på Netflix eller på tv – det er stærkt afhængighedsskabende. Jeg vil næsten sige, at der er en vis chokeffekt i at læse Kuppet – du kommer så tæt på nogle mennesker og deres ekstremt anderledes liv, at du simpelthen ikke kan lade bogen ligge. The Times sammenligner bl.a. Kuppet med The Sopranos. Og Martina Cole skriver virkelig filmisk med mange dynamiske sceneskift som også i bogform føles helt naturlige.

Vi følger personerne og de er det helt centrale. Selv de mest usympatiske af dem kan du ikke lade være med at blive fascineret af. En af disse usympatiske er den urimeligt smukke Freddie Jackson. Freddie er lige kommet ud af fængsel. Han har ikke travlt med at komme hjem til sin kone Jackie og sine børn. Familien venter på ham med en stor fest, men hvad gør man, når vennerne også lige har købt en luder til en for at fejre løsladelsen? Jackie har levet en skyggetilværelse, mens Freddie sad i spjældet. Hun har glædet sig voldsomt til han kom ud, men det viser sig hurtigt, at Freddie har brugt tiden i fængsel på at lave de rette kontakter i underverdenen. Nu er han klar til at indtage hans retmæssige plads, også selv om det betyder, at nogle andre må ofres.

En af de karakterer man beundrer og håber på alt det bedste for, er Jackie's søster, Maggie. Maggie er endnu ung og uspoleret. Det er næsten hårdt at læse om hende, fordi du stadig håber så meget på hendes vegne. Det samme gælder til dels hendes kæreste Jimmy. Jimmy er klog. Klogere end Freddie. Men er han klog og dygtig til de forkerte ting og idealiserer Freddie, der samtidigt begynder at se ham som en trussel. Og så er der forældrene og alle de andre skæbner i miljøet.

Martina Cole skriver hårdt og brutalt, men fuldstændigt loyalt overfor karaktererne, der fremstår syleskarpt og lyslevende for dig iklædt deres eget sprog. Kuppet er noget så sjældent som et familiedrama, der giver dig indsigt i den kriminelle underverden. Som læser føler du næsten, at du læser en dokumentar – en skæbnesvanger dokumentar. Og det er fremragende oversat. Den bedste oversætter er usynlig og her tænker du slet ikke på oversætteren.

Martina Cole er ikke oversat til dansk før nu. Det er meget svært at forstå, for pokker, hvor kan hun skrive! Hun er selv født og opvokset i Essex, der er den fattigste del af London. Hun kender det miljø, hun beskriver, indgående. Det mærker man tydeligt. Hun har skrevet over 20 romaner og de seneste 10 har ligget nr. 1 på bestsellerlisten. Samlet har hun solgt over 14 millioner eksemplarer. Hendes bøger er de oftest bestilte på engelske biblioteker. Og dem der oftest bliver stjålet…

Rigtig god tur til Londons underverden.

Bedst boghilsner,
Søren Brinch Vestergaard

No comments:

Post a Comment